مزایا و معایب رژیم‌های گیاه‌خواری و وگان: نکات کلیدی

مزایا و معایب رژیم‌های گیاه‌خواری و وگان: نکات کلیدی

مزایا و معایب رژیم‌های غذایی گیاهخواری و وگان: نکات کلیدی

در ادامه نکات کلیدی که باید از یک بررسی جامع و به‌روز در مورد مزایا و معایب رژیم‌های غذایی گیاهخواری و وگان به خاطر بسپارید، آورده شده است:

  1. این بررسی رژیم‌های غذایی گیاهی، مرجع عالی برای همه کسانی است که مشاوره تغذیه ارائه می‌دهند، متخصصان مراقبت‌های بهداشتی را آموزش می‌دهند، یا صرفاً به دلایل شخصی می‌خواهند تلاش خود را برای رعایت رژیم غذایی بسیار سالم به حداکثر برسانند. نویسندگان یک جستجوی جامع انجام دادند و هم گزارش‌های تحقیقات پایه و بالینی، مطالعات اپیدمیولوژیک، مطالعات مورد-شاهدی و کارآزمایی‌های تصادفی کنترل‌شده را شامل شدند.
  2. رژیم‌های غذایی گیاهی به لطف مزایای سلامتی ادعایی آن‌ها که توسط متخصصان مراقبت‌های بهداشتی، ورزشکاران مشهور، هنرمندان و رسانه‌ها ترویج شده است – و اخیراً به دلیل تأثیر مثبت زیست‌محیطی آن‌ها با کاهش انتشار کربن از حیوانات مزرعه/دامداری – به طور فزاینده‌ای محبوب شده‌اند. 
  3. انواع مختلفی از رژیم‌های غذایی گیاهی وجود دارد، از جمله وگان (۱۰۰% گیاهی)، لاکتو-اوو گیاهخواری (گیاهی به جز محصولات لبنی و/یا تخم‌مرغ)، و پسکو-گیاهخواری یا پسکاتارین (گیاهی به جز ماهی و غذاهای دریایی با یا بدون تخم‌مرغ و لبنیات). همه رژیم‌های گیاهخواری گوشت (مانند گوشت گاو، خوک، بره، گوزن، مرغ و سایر ماکیان) و محصولات گوشتی مرتبط را حذف می‌کنند.
  4. علاوه بر مطالعات اپیدمیولوژیک، داده‌های حاصل از کارآزمایی‌های بالینی تصادفی، اثر محافظتی رژیم‌های گیاهخواری را برای پیشگیری از دیابت و کاهش وزن، فشار خون، هموگلوبین گلیکوزیله و کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL-C) تأیید کرده‌اند، اما تا به امروز، هیچ داده‌ای برای نرخ حوادث قلبی عروقی (CV) و اختلال شناختی در دسترس نیست، و داده‌های بسیار محدودی برای سرطان وجود دارد.
  5. مهم‌تر اینکه، همه غذاهای گیاهی به یک اندازه سالم نیستند. رژیم‌های گیاهخواری ناسالم از نظر مواد مغذی خاص (ویتامین B12، آهن، روی و کلسیم) فقیر هستند و/یا سرشار از آرد تصفیه شده فرآوری شده، روغن‌های هیدروژنه، شربت ذرت با فروکتوز بالا، ساکارز، شیرین‌کننده‌های مصنوعی، نمک و مواد نگهدارنده هستند که هر یک از آنها نشان داده شده‌اند که عوارض و مرگ و میر را افزایش می‌دهند. 
  6. هیچ داده‌ای از مطالعات مکانیکی برای کمک به درک اینکه آیا مزایای رژیم‌های گیاهخواری سالم و با حداقل فرآوری شده یک پدیده همه یا هیچ است، وجود ندارد. آیا ممکن است مصرف رژیم‌های غذایی عمدتاً گیاهی حاوی مقادیر کمی از محصولات حیوانی (مانند رژیم‌های پسکو-گیاهخواری یا مدیترانه‌ای) اثرات مفید، مضر یا خنثی بر پیامدهای سلامت قلبی متابولیک داشته باشد؟
  7. از جمله مکانیسم‌های بالقوه رژیم‌های وگان و گیاهخواری متعادل برای کاهش خطر بیماری عروق کرونر قلب (CHD)، سرطان و زوال عقل می‌توان به کاهش چربی خون، کاهش گلوکز و حساس‌سازی به انسولین، استرس آنتی‌اکسیداتیو، ضد التهابی، ضد فشار خون، و تولید متابولیت‌های میکروبی روده که بر سلامت متابولیک و ایمنی تأثیر می‌گذارند، اشاره کرد. کاهش قابل توجه چربی اشباع شده به ویژه مهم است.
  8. جایگزینی چربی اشباع شده با کربوهیدرات‌های تصفیه شده به طور قابل توجهی خطر CHD را افزایش می‌دهد، اما جایگزینی چربی اشباع شده با اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه گیاهی (به ویژه دانه‌ها و مغزها) CHD را تا ۳۰% کاهش می‌دهد که مشابه استاتین‌ها است. غذاهای غنی از فیبر غذایی و با شاخص گلیسمی پایین می‌توانند تولید انسولین را کاهش داده و سطح اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه تولید شده توسط تخمیر فیبر را افزایش دهند که هر دو نشان داده شده‌اند سنتز کلسترول را مهار می‌کنند. تجزیه و تحلیل مشترک پنج مطالعه آینده‌نگر شامل ۷۶,۱۷۲ نفر، مرگ و میر ناشی از CHD را در گیاهخواران کمتر از همه چیزخواران نشان داده است: ۳۴% کمتر در لاکتو-اوو گیاهخواران و پسکو-گیاهخواران و ۲۶% کمتر در وگان‌ها. یک متاآنالیز از هفت مطالعه اپیدمیولوژیک (۱۲۴,۷۰۶ شرکت‌کننده) ۱۸% کاهش در بروز سرطان را در گیاهخواران نسبت به همه چیزخواران نشان داد. 
  9. محتوای بالای فیبر و آب و چگالی انرژی کمتر سبزیجات، حبوبات و غلات کامل ممکن است تا حدی این اثر را توضیح دهد. مصرف رژیم‌های غذایی غنی از فیبر باعث اتساع معده، تأخیر در تخلیه معده و جلوگیری از نوسانات زیاد در قند خون پس از غذا می‌شود. به همین ترتیب، اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه تولید شده توسط متابولیسم میکروبی روده نشاسته مقاوم و الیگوساکاریدهای غذاهای گیاهی با حداقل فرآوری، به طور قابل توجهی قند خون و وزن بدن را در کارآزمایی‌های بالینی تصادفی کاهش می‌دهند.
  10. از جمله مزایای اجتناب از کالری اضافی، پرهیز از چاقی مرکزی مرتبط با مقاومت به انسولین و عوامل التهابی و هورمونی دخیل در پاتوژنز بیماری قلبی عروقی آترواسکلروتیک (ASCVD) و سرطان از جمله سرطان پستان، آندومتر، پروستات و روده بزرگ است. جالب توجه است که رژیم غذایی گیاهخواری با بار گلیسمی پایین با مصرف پروتئین کمتری نسبت به همه چیزخواران که حدود ۹۰-۱۰۰ گرم پروتئین مصرف می‌کنند که ۷۰% آن حیوانی است، همراه است. مورد اخیر با افزایش شیوع و خطر پیش‌دیابت و دیابت نوع ۲ (T2DM) مرتبط است. دیابت به ازای هر ۱۰ گرم پروتئین بیش از ۶۴ گرم در روز، ۲۰-۴۰% افزایش می‌یابد، یافته‌ای که در پروتئین حیوانی و نه پروتئین گیاهی یافت شد. در مقاله ذکر نشده است که در حالی که رژیم کتو می‌تواند هموگلوبین A1c را همراه با کاهش وزن کاهش دهد، پس از یک سال، با افزایش خطر دیابت مرتبط است. 
  11. مباحث زیادی در مورد اهمیت میکروبیوم روده نوشته شده است. کارآزمایی DIRECT-PLUS نشان داد که یک نسخه با کالری محدود و (تقریباً) بدون گوشت قرمز از رژیم مدیترانه‌ای غنی شده با پروتئین‌های گیاهی (رژیم Green-MED) در بهبود نمره خطر ۱۰ ساله فرامینگهام و در کاهش دور کمر، چربی داخل کبدی، LDL-C، فشار خون دیاستولیک، پروتئین واکنشی C و مقاومت به انسولین HOMA، بر رژیم مدیترانه‌ای کلاسیک برتری دارد. این اثرات مفید قلبی متابولیک تا حدی با تغییر عمده در ترکیب و عملکرد میکروبیوم روده میانجی‌گری شدند. شواهد فزاینده‌ای نشان می‌دهد که برنامه‌ریزی مجدد عملکردهای میکروبی از طریق پایبندی طولانی‌مدت به رژیم‌های غذایی سالم‌تر و غنی از گیاهان، اثرات عمیقی در شکل‌دهی پاسخ فیزیولوژیکی به مواد مغذی خاص، به محدودیت کالری و به سایر ویژگی‌های بیولوژی میزبان دارد که در ارتقای سلامت و طول عمر نقش اساسی دارند.

 

خلاصه توصیه‌ها برای پزشکان و متخصصان سلامت وابسته:

  1. برای مردان و زنان دارای اضافه وزن که به دنبال کاهش وزن و بهبود قلبی متابولیک به عنوان ابزاری برای پیشگیری اولیه و ثانویه از T2DM، فشار خون بالا و CVD هستند، رژیم‌های گیاهخواری متعادل و مکمل‌دار غنی از غذاهای گیاهی با حداقل فرآوری شده ممکن است یک گزینه باشد، به ویژه هنگامی که با محدودیت کالری و تمرینات ورزشی منظم همراه شود، همانطور که در گزارش علمی کمیته مشورتی دستورالعمل‌های فعالیت بدنی ۲۰۱۸ توصیه شده است. مصرف منظم ماهی می‌تواند مزایای اضافی برای سلامت قلبی عروقی فراهم کند. 
  2. کارآزمایی‌های بیشتری برای تعیین اینکه آیا بیماران مبتلا به CVD در نهایت از مصرف رژیم‌های گیاهخواری و وگان سود خواهند برد یا خیر و در صورت مثبت بودن، به چه روش‌هایی، ضروری است. همانند هر استراتژی درمانی بالقوه، خطرات و مزایای رژیم‌های گیاهخواری باید با بیماران مورد بحث قرار گیرد. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد برخی از گیاهخواران، به ویژه کسانی که رژیم‌های محدودکننده مانند وگان‌ها را دنبال می‌کنند، در صورت عدم برنامه‌ریزی دقیق رژیم غذایی و مصرف غذاهای گیاهی غنی شده یا مکمل‌ها، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای سکته مغزی هموراژیک و شکستگی استخوان باشند. علاوه بر این، وگان‌ها و برخی گیاهخواران ممکن است در معرض خطر کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی مانند ویتامین B12، ریبوفلاوین، آهن، روی، کلسیم و اسیدهای چرب امگا ۳ باشند. این امر می‌تواند به ویژه برای زنان باردار و شیرده و کودکان در حال رشد خطرناک باشد، زیرا این مواد مغذی برای رشد جنین و کودک حیاتی هستند.
  3. هر کسی که رژیم گیاهخواری یا وگان را در نظر دارد، باید با یک متخصص تغذیه یا ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی مشورت کند تا اطمینان حاصل شود که رژیم غذایی آنها از نظر تغذیه‌ای کافی است. مصرف رژیم‌های گیاهخواری غنی از غلات تصفیه شده، سیب‌زمینی، سبزیجات نگهداری شده با سدیم بالا، غذاهای سرخ شده، شیرینی‌جات، آبمیوه‌ها و نوشیدنی‌های شیرین شده می‌تواند خطر ابتلا به T2DM و عوارض و مرگ و میر ناشی از CVD را افزایش دهد. 
  4. در نهایت، در مورد رژیم‌های گیاهخواری و سرطان، مزایا و خطرات به خوبی تعریف نشده‌اند. به عنوان یک استراتژی کاهش وزن، این ممکن است گزینه‌ای برای برخی از بیماران سرطانی باشد، اما در حال حاضر هیچ داده‌ای وجود ندارد که نشان دهد رژیم‌های گیاهخواری یا وگان در غیاب کاهش وزن و/یا تغییر در الگوهای فعالیت بدنی، تأثیر مثبتی بر پیامدهای سرطان، از جمله عود یا توسعه سرطان‌های متاستاتیک، خواهند داشت.

https://academic.oup.com/eurheartj/article-abstract/44/36/3423/7224412

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *